GRÜNDNER Vendégház
 SIÓFOK


+36 84 315 073   +36 30 476 3070

GRÜNDNER Vendégház
 SIÓFOK


+36 84 315 073   +36 30 476 3070

Siófok története

 

Siófok a Balaton és a nyár fővárosa. Nem véletlenül mondják ezt a siófokiak a városról. Az adatok is ezt mutatják. A Balaton Régióban a vendégszám tekintetében első helyet,   a vendégéjszakák vonatkozásában a második helyet mondhatja magáénak a város. Már hagyomány, hogy minden évben a szezonnyitó alkalmával Siófok polgármestere a „Nyár fővárosa” kulcsát budapesti kollégájától.

 

Siófok igazi fürdőváros. A rómaiak által is kedvelt Balaton (Pelso) partján már az ókorban is nagy fürdőélet folyt. A 2006-ban megnyitott  Galérius Élményfürdő és Wellness Központ Galerius római császárról nevezték el. A fürdőváros kialakulásához az első nagy lépést az 1861-ben átadott Buda-Nagykanizsa vasútvonal átadása jelentette. Ezt követte a vasútállomás megépítése, majd 1878-ban elkészült a „Magyar Tenger” feliratú fürdőház is. A vasút megépítése közel hozta a Balatont a fővároshoz. Megindult a telkek felparcellázása, megkezdődött a fürdőtelep kiépítése. A balatoni táj szépsége számos festőművészt ihletett meg (Thán Mór, Vágó Pál, Feledi-Flesch Tivadar, Tölgyessy Arthur). Villájuk már ebben az időben itt állt Siófokon. Az 1900-as években híres művészek, írók, színészek is felkeresték az egyre jobban kiépülő fürdővárost, úgy mint Jókai Mór, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes, Latabár Kálmán, Kabos Gyula. A művészvilág kedvelt tartózkodási helyévé vált Siófok. Színház, lóverseny, kaszinó szórakoztatta az ide látogató vendégeket. 1912-ben épült fel a város jelképévé vált Víztorony, melyet a 100 éves születésnapjára mai kor követelményeinek megfelelően a város felújította, jelenleg Siófok központjának igazi fénypontja, turisztikai látványosság.

 


A második világháború a városban található nyaralókban, szállodákban és a hajóparkban komoly károkat okozott. Az 1960-as évekre újjáépült város a Balaton legnagyobb, legjelentősebb, nagy tömegeket befogadó helyévé vált. A vállalati és szakszervezeti üdültetés központja lett. 1962-ben a szállodasor átadásával újra megjelentek a külföldi vendégek is.


1989 óta a város folyamatosan épül, szépül. Számos új, korszerű szálláshellyel várja az ide érkező vendégeket. Napjainkban Siófok Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja, melyhez jó közlekedése, kellemes fürdőzést kínáló sekély vizű, egyedülálló, 17 km hosszú partszakasza nagymértékben hozzájárul.